Asi každý zná reklamu jednoho dánského pivovaru, ve které se objevuje heslo „Probably the best beer in the world“, tedy „Pravděpodobně nejlepší pivo na světě“. Kdo ho pil, tak ví, že papír snese všechno a že marketing neříká nic o skutečné kvalitě produktu.
Pokud si chcete dát skutečně skvělé pivo, hořké, přitom krásně pitelné, přijďte do HANGÁRu. Na čepu totiž máme Knipla, který si obdobný marketingový slogan zaslouží jednoznačně více.
Knipl je typově Session India Pale Lager, spodně kvašený světlý ležák. Výraz „Session“ znamená, že není příliš silný. Jedná se o dvanáctku s obsahem 5 % obj. alkoholu. Knipl je hořký a má 50 IBU. IBU je zkratka pro International Bitterness Unit a tyto jednotky vyjadřují hořkost piva. Jedna jednotka IBU představuje jeden gram iso-alfa-hořkých kyselin na jeden litr piva.
Při vaření Kniplu byly použity americké chmely Columbus, Crystal, Chinook a Mosaic.
Charakteristická je jeho zlatá barva, hustá bílá pěna, lehčí sladové tělo, ovocné aroma s nádechem citrusů a vyšší doznívající hořkost.
Níže je charakterizace Kniplu od jednoho výzkumníka z významného výzkumného pivovarského ústavu:
Hangár Knipl (Session IPL)
Vůně intenzivní chmelová se složkami ovocné, pryskyřičné, která se časem mění do bylinné. V chuti je chmelová spíše pryskyřičná a bylinná, kde převažuje chladivá máta. Základní parametry odpovídají stylu, tedy nižší až střední plnost s vysokou hořkostí a velmi dlouhým a intenzivním dozníváním. Charakter hořkosti se mění od jemné až po střední. Celkový dojem z piva je velmi dobrý, pivo je čisté a vyrovnané. Díky své vysoké hořkosti podporuje k dalšímu napití.